מתמנגלים?

כל הטיפים שאתם חייבים כדי להרים ארוע מנגל אש - שלב שלב, מהקר ועד הלוהט.

כולנו רוצים שהמנגל שלנו יצא ז'ונגלר. שיהיה גם טעים, עסיסי ואיכותי, גם שיתקתק, גם שכולם ידברו עליו וגם שיהיה קל לנקות אחר כך. הנה כל הטיפים שאתם חייבים כדי להרים ארוע מנגל אש – שלב שלב, מהקר ועד הלוהט:

קר

ראשית, כדאי לבחור מנגל שלו רשת בעלת ציפוי איכותי שהבשר לא נדבק אליה. בדרך זו השומן מטפטף ולא נדבק לרשת. בריא וגם נקי יותר. רצוי שהרשת תהיה עבה ככל האפשר. רשת עבה אוצרת יותר חום ומאפשרת צלייה מהירה ובריאה יותר. מומלץ להעדיף מנגל המופעל על גז או חשמל. 

במידה והקפאתם את הבשר, העבירו אותו למקרר יום לפני המנגל, להפשרה איטית ומבוקרת השומרת על איכות הבשר.

בשר צריך לפגוש את המנגל כשהוא בטמפרטורת החדר  – לא קפוא ואפילו לא קר. לכן, הוציאו אותו מהמקרר כחצי שעה-שעה לפני הצלייה.

מתחמם

כדי להגביר את חום המנגל, לפני שממלאים אותו בפחמים מצפים את התחתית שלו ברדיד אלומיניום.

כדאי להשתמש מלכתחילה בכמות גדולה של פחמים, כדי שלא תצטרכו לעשות זאת כשהבשר כבר על המנגל (הבשר קולט את העשן שנוצר בכל הוספת פחמים וזה מזיק לבריאות). אם המנגל קטן מדי וחייבים להוסיף פחמים בזמן הצלייה, כדאי לעשות זאת כשאין בשר על האש.

כאשר צולים בשר שיש בו שומן כמו קבב או המבורגר, חשוב להצטייד במרסס מים (שפריצר): משתמשים בו כדי לכבות להבות אש שמתפרצות מהמנגל כשהשומן נוטף, ועלולות לשרוף את הבשר.

עוד דרך לעצור את הלהבות שפורצות מהמנגל כששומן נוטף מהבשר היא להניח על הפחמים כמה עלי חסה. העלים גם ימנעו מהאש להתפרץ שוב.

אם הגריל מספיק גדול, כדאי לארגן אזור שבו לא יהיו פחמים מתחת לרשת. לאזור זה אפשר להעביר את נתחי הבשר המוכנים וכך לשמור עליהם חמים עד לארוחה.

אם משפדים את הבשר, אפשר להחליף את השיפודים הרגילים בענפי רוזמרין, שייתנו טעם מיוחד לבשר.

אפשר להוסיף ריח לפחמים: מרטיבים עשבי תיבול כמו טימין, רוזמרין, עלי דפנה, אורגנו או מיורן, ומניחים אותם על הפחמים ממש לפני הצלייה.

 

 

חם מאוד

כדי למנוע הידבקות של הבשר על הגריל, נקו את הגריל בעזרת חצי בצל שתקעתם על מזלג.

שיטה טובה להדלקת פחמים היא שימוש בשמן מאכל:  פשוט יוצקים על הפחמים מעט שמן ומדליקים. מנפנפים מידי פעם והאש כבר תעשה את שלה.

הרשת חייבת להיות חמה מאד כשמניחים עליה את הבשר. כדי לבדוק שהחום מספיק, העבירו את כף היד מעל הרשת וסיפרו עד שלוש. אם החום שתרגישו ביד יהפוך לבלתי נסבל עוד לפני שתגיעו לשלוש, הגעתם לטמפרטורה הנכונה.

יש להניח את הבשר על הרשת רק לאחר שכבר אין להבות,  והפחמים מכוסים בשכבה דקה של אפר.

לוהט

סדר הצלייה הולך לפי רמות השומן בבשר.  מתחילים ברזה ומסיימים בשמן. למה? כי השומן מהמנגל נוזל לגחלים, מבעיר אותם והבשר מקבל פיח. דוגמא לסדר נכון: נקניקיות לילדים, חזה עוף, קבב, המבורגר, כנפי עוף ולבסוף נתחי כבש ונתחים שומניים אחרים.

מידת העשייה המומלצת היא מדיום-רייר עד מדיום. על הבשר להיות חרוך בחוץ ואדום או ורוד בפנים. כשהבשר מתחיל להיחרך מבחוץ ו"להזיע" – הפכו אותו. צלו מהצד השני רק עד שהנתח ייחרך ובדקו מדי פעם עם האצבעות שהוא לא מתקשה. הורידו את הבשר מהאש כשהוא עדיין רך למגע – עדיף מוקדם מאשר מאוחר.

מעדיפים את טעם הבשר נטו? התבלינים העיקריים שלכם צריכים להיות מלח גס ופלפל גרוס, אותם תפזרו על הבשר 2-3 דקות לפני שהוא יורד מהאש.

מתקרר

את הבשר הצלוי שנשאר (ותמיד נשאר) ארזו היטב והקפיאו. ביום עמוס אפשר להפשיר אותו במחבת, בתנור, בטוסטר אובן או במיקרוגל, ולהתענג על בשר בטעם מיוחד.

זוכרים את הבצל איתו ניקיתם את הגריל לפני הצליה? השתמשו בו שוב כדי לנקות את הרשת גם לאחר הצליה.

לניקוי מושלם של המנגל- ובקלי קלות:

בסיום הצליה לא מכבים את הגריל. מניחים 2 יריעות אלומיניום – אחת מתחת לרשת ואחת מעליה. סוגרים את הגריל ומגבירים את החום למקסימום למשך 15 דקות. לאחר מכן מכבים את הגריל ומגרדים את הרשת עם מברשת (יש לוודא שהמברשת מתאימה לסוג הרשת כדי שלא תגרום לנזק). יריעת האלומיניום שמתחת לרשת תספוג את כל האפר, וכל שנותר לכם הוא לקמט ולזרוק אותה לפח.

מאמרים נוספים